Browser oorlog

Browserpopulariteit is het marktaandeel van gebruikers tussen verschillende webbrowsers. In de jaren 90 had Internet Explorer vooral concurrentie met Netscape. Rond het jaar 2000 had Internet Explorer de browseroorlog gewonnen en heeft Netscape de handdoek in de ring gegooid. Vanaf 2003 tot 2011 is het marktaandeel van Internet Explorer met vrijwel 35% gedaald. Dit komt mede door Mozilla Firefox en de recentere Google Chrome browsers. Sinds begin 2012 ziet het er naar uit dat Internet Explorer haar gebruikers weer weet terug te krijgen door de laatste updates van deze browser.

Firefox open source versie van Netscape

Nadat Internet Explorer Netscape had verslagen in de browser oorlog, is Netscape open source geworden en heeft haar code afgestaan aan de nieuw gevormde non-profit Mozilla Foundation. Een community gedreven project om meer uit de source van Netscape te kunnen halen. Na een paar jaar van ontwikkeling bevatte deze ‘’nieuwe’’ browser functionaliteiten zoals tabbladen en een aparte zoekbalk welke allebei alleen eerder in de browser Opera werden vertoond. De oorspronkelijke naam van Mozilla Firefox was Phoenix maar omdat zij met deze naam copyright schonden hebben ze dit veranderd naar Firebird. Later werd dit toch weer veranderd naar Firefox.

Minder bekende browsers

Naast de 3 grote bekende browsers zoals Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox bestaan er ook nog een aantal browsers welke een kleinere marktaandeel hebben maar net zo bekend zijn onder webdevelopers. De namen hiervan zijn Opera en Safari. Safari kennen de meesten waarschijnlijk wel van iOs (iPhone, Mac & Tablet), maar Opera is wat minder bekend onder de ‘’normale’’ gebruikers.

Opera is ontwikkeld door een Noors bedrijf die Opera Software wordt genoemd. Opera staat er om bekend dat deze beschikbaar is voor een groot aantal platforms waaronder Windows, Solaris, Mac OS X, Linux, FreeBSD, QNX, OS/2 en BeOS. Opera is niet alleen beschikbaar voor de PC maar ook voor de mobiele telefoon (smartphone), Nintento’s Wii en Nintendo DS. Er is ook een portable versie, waardoor Opera vanaf bijvoorbeeld een USB-stick kan werken.

...en de winnaar is

Vandaag de dag heeft Google Chrome de leiding van het marktaandeel browser gebruik. Op de tweede plaats staat Internet Explorer en kort daarop volgt Mozilla Firefox. Safari heeft de vierde plek met ruim de helft van de gebruikers die Google Chrome heeft. Als laatste staan Opera en Android dicht bij elkaar met een derde van de gebruikers die Safari heeft.