Wel of geen open source CMS?

Het nieuws dat er onlangs weer beveiligingslekken werden gevonden in Wordpress en Drupal, was voor ons een reden om hier eens aandachtig naar te kijken. We krijgen daarnaast regelmatig de vraag wat de voordelen en nadelen zijn van een open source CMS in vergelijking met een eigen CMS. We zijn niet geheel onpartijdig met ons Websocial CMS, maar we proberen zo objectief mogen alle punten die wij belangrijk vinden op een rijtje te zetten.

Het rijtje heeft betrekking op alle open source CMS, waaronder enkele populaire systemen zoals: Wordpress, Joomla! en Drupal. We zullen in dit artikel belangrijke punten belichten waardoor jij als webdesigner of jij als ondernemer een mening kunt vormen om vervolgens tot een besluit te komen.

Voordelen open source CMS?

  • Een open source CMS is supersnel te installeren en je zet een basis site binnen een paar uur op.
  • Wil je een compleet andere look & feel, dan zijn er enorm veel websites die (gratis) templates aanbieden.
  • Er zijn vele ontwikkelaars die meehelpen met de ontwikkeling van een open source CMS, zo worden bugs snel opgelost en features snel ingebouwd.
  • Er zijn ontelbaar veel plug-ins beschikbaar die gemakkelijk zijn te installeren. Voor sommige moet je betalen en vele zijn gratis.
  • Iedereen kan een open source CMS website opzetten, er is bijna geen technische kennis voor nodig als je een simpele website wilt. Wil je een iets uitgebreidere website, dan is er uitgebreide documentatie te vinden.

Nadelen open source CMS

  • Er worden erg vaak cruciale lekken gevonden die te maken hebben met XSS en SQL injections. XSS dat staat voor cross-site scripting kan ervoor zorgen dat sessies gekaapt worden waardoor de hacker het beheer van de website in handen krijgt. Via SQL injections zijn alle gegevens te verkrijgen die in de database staan zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, maar ook persoonsgegevens en in sommige gevallen zelfs betaalgegevens.
  • Open source CMS hebben daarom regelmatig updates nodig want anders zijn deze vatbaar voor gevonden lekken. Update je niet, dan komen er vanzelf spiders langs die checken op welke versie van het open source CMS je website draait om vervolgens automatisch hacks uit te voeren.
  • Bestaat je open source CMS uit publieke -niet zelf geschreven- plug-ins en is er een update vereist van de core, dan is het geen uitzondering dat sommige plug-ins niet meer werken. Ook kunnen er in plug-ins lekken aanwezig zijn of ontstaan door updates. Deze plug-ins worden niet door de complete open source community gecontroleerd, simpelweg omdat iedereen ze kan toevoegen en het te veel zijn om te reguleren.
  • Doordat alles mogelijk moet zijn in het open source CMS is de broncode van de website erg omslachtig. Dit maakt de website zwaarder, trager en minder goed vindbaar dan websites die custom made zijn.

De conclusie is dat de voordelen ook voor vele nadelen zorgen. Zo is alles met een klik op de muis te installeren, maar zorgen die installaties er ook voor dat je website vatbaar wordt voor hackers. Wil je bijblijven met de nieuwste versie dan is het mogelijk dat plug-ins niet meer werken en dus dat je website niet meer functioneert. Doe je er niets aan dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je website een keer wordt aangevallen door hackers.

Voor wie wel en voor wie niet een open source CMS?

Heb je een bedrijf dat het zich niet kan permitteren dat gegevens op straat komen te liggen, kies dan niet voor een open source CMS. Ben je een zelfstandige en wil je goedkoop een website, kijk dan eens naar een website van Webgeving. Vaak even duur of goedkoper dan een Wordpress, Joomla! of Drupal website, met als groot voordeel dat er een eigen CMS wordt gebruikt dat net zo gemakkelijk (al niet gemakkelijker) werkt.

Gebruik alleen een open source CMS als je helemaal geen budget hebt en het zelf wilt doen. Zorg er dan voor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en altijd op de nieuwste versie draait. Je hebt dan minder kans om slachtoffer te worden van hackers.

Op zoek naar een betrouwbare website, heb je hulp nodig in het maken van een keuze of wil je alleen advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We zijn een team van specialisten en hopen het web een veiligere plek te maken.